131 poze   27166 vizite

08 URIASUL PESTRIT GERMAN Alb-Albastru

1.Membru al Asociatiei Columbofile "Porumbelul 2003" Turda.
2.Membru al Asociatiei Crescatorilor de Pasari de Curte si Animale Mici Cluj-Napoca

*** Linia de iepuri in majoritate este de la Campionul National pe Echipe la Urias German Alb in 2013 - Sas Lucian.***

Fluture German (Uriasul Pestrit)
I.Evolutia si formarea Uriasului Pestrit.
A fost format in Germania la inceputul secolului XIX in urma selectiei Fluturelui urias francez cu care se aseamana foarte mult.
Paternitatea sa este atribuita iepurelui de casa Urias Belgian, raspindit mult in tinutul Rinului pina in 1905 si rebotezat in 1916 in iepure de casa Urias German.
Uriasul German i-a transmis o serie de particularitati specifice, evidentiate prin marimea si conformatia corpului.
Iepurele belgian era cunoscut si sub denumirea de “Nas alb”, datorita capului alb.
Uriasul pestrit avea initial o structura corporala asemanatoare cu cea a belgianului, fiind insa ceva mai fina, mai delicata, prezentind petele de culoare specifice rasei, fara a avea desenul specific al capului, desenul fluturelui si punctele maxilarelor, dar avind inele din jurul ochilor.
Exemplarele pestrite au fost prelucrate ulterior, obtinindu-se desenul specific al capului de la Uriasul pestrit iar in 1908 Uriasul pestrit a fost recunoscut ca o noua rasa.
Intrucat selectia s-a facut in directia productiei de carne, Pestritul german este ceva mai masiv decat Fluturele urias francez.
Prolificitatea medie este de 5-8 pui la fatare si ating maturitatea sexuala la cca 9-10 luni.

II.Standardul rasei de Iepuri Urias Pestrit
Grila de evaluare:
- Forma corpului si tipul - 20 puncte;
- Greutatea - 10 puncte;
- Parul - 20 puncte;
- Desenul capului - 15 puncte;
- Desenul trunchiului - 15 puncte;
- Culoarea - 15 puncte;
- Sanatate si ingrijire - 5 puncte.

III. Forma corpului si tipul
Corpul are o lungime normala de 69 cm. Corpul este lung, cu un trunchi deopotriva lat si inalt, legat cu o puternica constitutie osoasa. Corpul trebuie sa aiba musculatura la fel de bine dezvoltata si lata atat in spate cat si in fata. Picioarele din spate sunt puternice si paralele cu corpul aflat in miscare. Coada este lunga si bine lipita corpului. Capul este mare, cu fruntea lata, obraji plini si o mandibula bine dezvoltata. Urechile sunt puternice, carnoase si stau in pozitie verticala. Lungimea minima a urechilor este de 16-17 cm. Iepuroaicele sunt admise cu o gusa mica, corect dezvoltata.

IV.Greutatea la maturitate minima este de 5,00 kg, greutatea normala 6,00 kg, greutatea maxima 10 kg.
i.) Dinamica greutatii corporale
-V a r s t a (in luni) 1; - 2; - 3; - 4; - 5; - 6; - 7; - 8.
-Greutatea(in kg) 0,6; 1,2; 2,3; 3,5; 4,5; 5,0; 5,5; 6,0.
ii.)Evaluarea greutatii
De la 5,00 kg - 7 puncte
de la 5.25 kg - 8 puncte
de la 5.50 kg - 9 puncte
intre 6.00-10.00 kg - 10 puncte

V. Parul - are o lungime medie, este stralucitor, in egala masura peste tot si puf dens. Lungimea parului este de cca. 4 cm. Urechile sunt bine acoperite cu par.

VI. Desenul capului - este alcatuit din fluture, inelele din jurul ochilor, punctele din obraji si desenul urechilor. Fluturele trebuie sa fie bine definit, cu aripi bilaterale care se arcuiesc pana deasupra gurii si cuprind mandibula pe lateral. Inelele din jurul ochilor trebuie sa incercuiasca ochiul printr-o banda inchisa si pe cat posibil regulata. Daca la inelele din jurul ochilor se formeaza un varf in partea de sus, acesta nu va fi considerat un defect. Baza urechii este incercuita puternic la radacina. Aceasta incercuire nu are voie sa atinga culoarea urechilor sau punctele obrajilor. Punctele obrajilor sunt rotunde sau ovale si stau independente sub inelele din jurul ochilor.

VII. Desenul trunchiului - cuprinde dunga spatelui si desenul partilor. Dunga dorsala se intinde de la partea din spate a gatului pana in varful cozii si are in egala masura cam 3 cm latime. Desenul partilor laterale cuprinde pete independente, nu foarte mari, de aproximativ 3 cm diametru, impartite in mod egal pe ambele parti, pe flancuri si pe coapsele din spate. Pe ambele parti trebuie sa fie cam 6-8 pete. Petele de pe piept, burta, picioare si partea de jos a cozii nu au legatura cu acestea.

VIII. Culoarea
Sunt permise tonurile negru-alb, albastru-alb si alb havana. Culoarea de baza este albul in culoarea acoperitoare si de dedesubt. Culoarea desenului trebuie sa fie curata, fara niciun fel de interferenta a parului de alta culoare. Culoarea ochilor este maro la animale de culoare negru-alb si alb havana, iar la animalele albastru-alb este albastru-gri. Ghearele sunt fara culoare (albe-incolore).

IX.Defecte usoare
Corp subtire, adus in fata, guse mai mari la iepuroaice, fluture inestetic, despicatura buzelor de culoarea carnii, montura mandibulei slaba sau lipsa pe o parte. Inelele din jurul ochilor prea late, inestetice. Cap necurat, aceasta insemnand bazele urechilor incorecte, inele din jurul ochilor care se intretaie putin. Dunga dorsală inegala. Intrerupere a dungii dorsale de la gat pana la omoplati sau de la radacina cozii pana la varful acesteia. Desenul partilor laterale prins putin de dunga dorsala. Pe una sau pe ambele parti un punct de lant. Punctele care se gasesc in occipital sau in apropierea dungii dorsale (max. 2 cm distanta) nu sunt considerate ca fiind puncte de lant, ci prelungiri ale dungii dorsale. O nuanta usor galbuie in culoarea de baza. Desenul culorii si marginile urechilor care nu sunt curate sau au peri albi. Mici pete in desenul lateral si in inelele din jurul ochilor.

X.Defecte grave
O gusa prea mare, cute la burta sau picioare, animale prea usoare sau prea mici, cu o lungime a corpului sub 62 cm. Urechi sub 15 cm. Fluture nedefinit, ghimpe lipsa, varfuri mari in aripile fluturelui, rotura mandibulei lipsa in ambele parti. Fluture inchis la mandibula, varful nasului alb, despicatura buzelor alba. Intrerupere vizibila a dungii dorsale intre omoplati si varful cozii. Lipsa unui punct sau a ambelor puncte de pe obraz. Desenul corpului unit, insemnand ca inelele din jurul ochilor se impreuneaza cu fluturele sau cu desenul urechilor. Puncte duble pe obraz. Desen proeminent, cu exceptia treimii urechii in partea de jos. Inele din jurul ochilor care nu sunt inchise, pete albe in inele, cu exceptia varfurilor. Impreunarea dungii dorsale cu desenul lateral. Lipsa unei caracteristici a desenului. Mai putin de trei puncte laterale pe o parte. Lipsa unui punct de lant pe o parte. Desenul lateral prea apropiat. O culoare diferita a ochilor si ghearelor fata de cea prevazuta. Orice abatere de la caracteristicile generale.
01_Femela_1
01_Femela_1
02_Femela_1
02_Femela_1
03_Femela_1
03_Femela_1
01_Femela_2; Sacrificata
01_Femela_2
02_Femela_2; Sacrificata
02_Femela_2
03_Femela_2; Sacrificata
03_Femela_2
01_F1_F2
01_F1_F2
02_F1_F2
02_F1_F2
03_F1_F2
03_F1_F2

Comentarii album • 25
Nume:



BRADMARIUS 12 decembrie 2013  
Foarte frumosi!!
Răspunde Raportează
ionut0108 21 aprilie 2013  
superbe
Răspunde Raportează
boldor 29 martie 2013  
frumosi
Răspunde Raportează
BigheiAlin 24 martie 2013  
Iepurasul si gagica-sa iepurina sunt urmariti de mai multi caini.
in ultimul moment reusesc sa se ascunda intr-o gaura in pamant. Prietena sa spune:
-Ei si acuma ce facem?
-Foarte simplu, spune iepurasul, stam aici pana le suntem numeric superiori...
Răspunde Raportează
cristianradoi 5 martie 2013  
sunt superbi
Răspunde Raportează
cosmincg 27 februarie 2013  
ffrumosi
Răspunde Raportează
flaviu 25 februarie 2013  
foarte frumosi
Răspunde Raportează
raducioiucristian 14 august 2012  
ff frumos sa-ti traiasca
Răspunde Raportează
ady11 1 februarie 2012  
f frumos
Răspunde Raportează
mariustarta 2 ianuarie 2012  
superbe...
Răspunde Raportează
darjoanca 14 octombrie 2011  
FOARTE FRUMOSI
Răspunde Raportează
karcsiludus 31 august 2011  
in 4 sept
Răspunde Raportează
karcsiludus 31 august 2011  
tirg in ludus,anim. mici si pasari ora 7-14, va asteptam.
Răspunde Raportează
zeron 22 mai 2011  
foarte frumosi
Răspunde Raportează
alin13 15 mai 2011  
foarte frumosi fluturi chiar m-au impresionat va doresc succes in continuare
Răspunde Raportează
karcsiludus 6 mai 2011  
ffrumosi, sa-iti traiasca
Răspunde Raportează
anonim
utualexia sunphoto 1 mai 2011  
foarte frumosi bafta
Răspunde Raportează
eugeneag 25 aprilie 2011  
sunt superbi spune-mi la ce pret vinzi puii de fluture german la 6 sapt astept raspuns pe pagina mea.as avea dorinta sa nu fie frati m-ar interesa 2femele si un mascul
Răspunde Raportează
zeron 25 aprilie 2011  
foarte frumosi.
Răspunde Raportează
nelutu 17 martie 2011  
BINE INGRIJITI , SUCCES !!
Răspunde Raportează
puscasu 16 martie 2011  
frumosi
Răspunde Raportează
Ionutmik 2 martie 2011  
f frumosi
Răspunde Raportează
karcsiludus 27 februarie 2011  
ffrumosi
Răspunde Raportează
iepurecalifornian 26 februarie 2011  
ff
Răspunde Raportează
iepuricalinsorin 26 februarie 2011  
f.frumosi
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.